Proiecte de anvergură ale Uniunii Elene din România în 2020
Ziua Națională a Greciei
În fiecare an, în data de 25 martie, cinstim și sărbătorim revolta grecilor înrobiți sub jugul otoman pentru libertate și independență. Este cea mai importantă dată din istoria Greciei moderne deoarece este momentul nașterii ideii de solidaritate națională.
An de an, diaspora greacă sărbătorește cu cel mai mare fast această zi declarată Zi Națională a Republicii Elene. Pentru România însă, celebrarea acestui eveniment are o însemnătate deosebită dacă luăm în considerare faptul că lupta pentru independența greacă a început în Țările Române.
Ea a fost planificată și susținută de o asociație patriotică secretă elenă „Filiki Eteria” (Societatea prietenilor), formată din membri bogaţi şi influenţi ai diasporei. Inspirată după ideile lui Rigas Velestinlis, Eteria avea drept scop eliberarea creștinilor, cu precădere a grecilor, de sub stăpânirea otomană și întemeierea unor state creștine libere, în special a unei Elade libere.
Ziua Limbii Elene
În data de 10 februarie 2020, a avut loc în Aula Academiei Române o manifestare culturală de excepţie organizată de Uniunea Elenă din România şi Ambasada Republicii Elene la Bucureşti, care a beneficiat, în calitate de parteneri, de sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României – Camera Deputaţilor, Guvernului României – Ministerul Culturii, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Departamentului
pentru Relaţii Interetnice, Ministerului Afacerilor Externe al Greciei – Secretariatul General al Grecilor de Peste
Hotare, Institutului Cultural Român, Ambasadei Republicii Cipru în România, Universităţii Bucureşti – Facultatea de Litere şi Limbi Străine, Organizaţiei Elene de Turism, Universităţii Demokritus din Komotini-Grecia, Camerei de Comerţ Bilaterală Eleno- Română, Editurii Omonia, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Patriarhiei Române, Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Asociaţiei Culturale Greceşti din România NOSTOS, Şcolii Greceşti „Athena” din Bucureşti.
Parteneri media ai proiectului au fost canalul naţional de televiziune TVR şi agenţia de ştiri Agerpres.
Vasilopita
Începutul anului marchează una dintre cele mai frumoase tradiţii greceşti ce sărbătoreşte unitatea familiei şi speranţa într-un an îmbelşugat – Tăierea Vasilopitei. Conform obiceiului, în ziua Sfântului Vasile, se pregăteşte o pită (plăcintă) în care este introdus un bănuţ. În jurul ei se adună membrii familiei, într-o atmosferă festivă şi se taie pita de către capul familiei. Prima felie este pentru Dumnezeu, a doua pentru casă, iar în continuare câte o felie pentru fiecare membru al familiei de la cel mai vârstnic la cel mai tânăr. Cel ce găseşte bănuţul în bucata sa va avea noroc tot anul. Şi în sânul comunităţilor elene teritoriale din România, tradiţia Vasilopitei are o însemnătate deosebită. Ea aduce bucurie, speranţă şi credinţa într-un an rodnic şi binecuvântat.
Foarte îndrăgit de copii, proiectul s-a derulat în ultimii 10 ani în diferite colţuri ale României, la Ploieşti (2009, 2018), Bucureşti (2009, 2016), Iaşi (2010), Drăgăşani – Calafat – Turnu Severin – Orşova (2011), Broşteni (2012, 2016), Constanţa – Histria (2013), Târgovişte (2014), Braşov (2015), Galaţi (2017).
Ediţia din acest an s-a desfăşurat la Oneşti, oraş nou, fondat în 1952, ce a avut de la începuturile sale o numeroasă comunitate a refugiaţilor greci în urma Războiului Civil din Grecia.
E Vremea Carnavalului
Între 28 şi 30 iunie 2019 a avut loc a XI-a ediţie a proiectului „Dialog cu timpul şi lumea”, iniţiat de Uniunea Elenă din România şi cofinanţat de Guvernul României – Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Plecând de la importanţa păstrării identităţii fiecăruia, a înţelegerii identităţii naţionale în interacţiune cu identitatea culturală a Europei şi a lumii întregi, proiectul şi-a propus ca scop înţelegerea importanţei orientării către idealurile umaniste ale vechilor greci, actuala ediţie desfăşurându-se sub genericul Europa de azi şi vechea Elladă.
Dialog cu Timpul si Lumea
De 11 ani, mai precis din iunie 2009, proiectul „Dialog cu timpul şi lumea” rămâne, alături de Festivalul Elenismului, unul dintre cele mai îndrăgite proiecte ale copiilor şi tinerilor din comunităţile elene. Cele 11 ediţii s-au desfăşurat până acum la Bucureşti- Ploieşti (2009 şi 2018), Iaşi (2010), Drăgăşani – Calafat – Turnu Severin – Orşova (2011), Bucureşti – Broşteni (2012 şi 2016), Constanţa – Histria (2013), Târgovişte (2014), Braşov (2015), Galaţi (2017), Oneşti (2019).
Începând cu 2016, proiectul a cuprins şi premierea celor mai bune lucrări din cadrul întrecerilor lansate anual de Cercul de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin. Şi astfel, în fiecare an, tinerii din toate comunităţile elene, premiaţi la aceste întreceri ori la Olimpiada de Limba Neogreacă se întâlneau în acest „Dialog cu timpul şi lumea”. Cine-ar fi crezut, anul trecut, când ne-am luat rămas bun, în faţa hotelului „Trotuş” din Oneşti că în anul următor nu se vor mai întâlni, datorită unei pandemii… Nimănui nu i-ar fi trecut prin cap o astfel de idee…
În contextul pandemiei cu COVID-19, UNIUNEA ELENĂ DIN ROMÂNIA a inițiat în perioada aprilie-mai 2020 un proiect național de solidaritate prin care 16000 de măşti de protecţie respiratorie de unică folosinţă au fost donate mai multor instituții ale statului român.
Proiect Național de Solidaritate
Astfel, în vederea susţinerii activităţii de prevenire, limitare, tratare
și combatere a infectării, următoarele instituții spitalicești în cadrul cărora
au fost tratați pacienți confirmați cu virusul Covid-19 au primit minim 500 de măști: Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei Valea Iașului” din comuna Valea Iașului, județul Argeş, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, Spitalul Județean Brăila, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova, Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sf. Cuvioasa Parascheva” Galați, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin – Secția de Boli Infecțioase, Spitalul Județean Neamț, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Spitalul Județean de Urgență Tulcea, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, Spitalul „Victor Babeș” București, Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.