Ziua Greciei: 25 Martie

Ziua Greciei în anul 2018

Ziua de 25 martie, ZIUA BUNEI VESTIRI, este un moment care unește grecii și filoelenii de pretutindeni sub sceptrul credinței și al amintirii declanșării REVOLUȚIEI RENAȘTERII NAȚIONALE a poporului elen, revoluția antiotomană din anul 1821. În acest spaţiu binecuvântat de Dumnezeu, cu puţină vreme înainte de a înceta din viaţă, spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, revoluţionarul, scriitorul, omul de aleasă cultură Rigas Fereos a elaborat un „proiect de constituţie”, prefigurând emanciparea naţională a elenilor, înlăturarea dominaţiei otomane în Balcani, constituirea premiselor pentru existenţa unui stat elen democratic, ai cărui cetăţeni, indiferent de etnie şi rang
social ar fi avut drepturi şi obligaţii egale.

 

   Cele gândite de Rigas Fereos, au animat cugetul şi fapta
membrilor organizaţiei secrete „Filiki Eteria”, care, după îndelungi pregătiri, după sfinţirea steagurilor şi armelor la Biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi, în ultima decadă a lunii februarie 1821 – deci, în urmă cu 197 de ani, au pornit lupta armată, în frunte avându-l pe Alexandru Ipsilanti, pentru independenţa şi suveranitatea Eladei. Chiar dacă puţini au izbutit să ajungă în patria originară, marea majoritate pierzându-şi viaţa, alături de panduri, înfruntând oştile otomane la Drăgăşani şi Secu (în memoria sacrificiilor româno-elene, edilii oraşului au ridicat un monument la sfârşitul secolului al XIX-lea)  ei au fost în primele rânduri ale mişcării de eliberare naţională, care cuprinsese întreg arealul elen, pornind din Peloponez, regiune după regiune reuşind să-şi adjudece independenţa, cu grele sacrificii.
   Lozinca lui Rigas Fereos „Mai bine o viaţă liberă timp de o oră, decât 40 de ani de sclavie şi ocnă” şi cea a lui Alexandru Ipsilanti „Libertate sau moarte”, dovezi ale determinării şi spiritului de sacrificiu al luptătorilor greci, au devenit simbolurile revoluției elene care a dus, în final, la crearea în anul 1829 a statului modern grec.
  Afirmându-şi identitatea etnică, Uniunea Elenă din România omagiază această zi printr-o serie de manifestări culturale şi sociale de anvergură naţională, prilej cu care comunităţile greceşti din România participă la slujbe de pomenire, reuniuni ştiinţifice, simpozioane, spectacole, lansări de carte, concerte, expoziţii de tablouri, evenimente aniversare etc.

  Deschizând seria evenimentelor aniversare dedicate acestei zile, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești a răsunat în seara zilei de 17  martie 2018 de ritmuri greceşti altoite pe acordurile muzici culte, în cadrul unui spectacol organizat de Comunitatea Elenă Prahova. Alături de ansamblurile gazdă, „Kymata” şi „Hara”, au trăit la intensitate momentul ansamblurile invitate: Ansamblurile Uniunii Elene din România: „Ilios” (filiala Târgoviște) şi „Asteria” (filiala Bucureşti), precum şi Ansamblul „Bosilce” al Asociației „Zaedno” a Bulgarilor din Târgovişte.

   În aceeaşi zi, în spaţiul primitor şi plin de rafinament al Filarmonicii, a avut loc un alt eveniment dedicat Zile Naţionale a Greciei. Este vorba de vernisajul expoziţiei de quilling şi origami cu titlul „Dincolo de graniţele sufletului” al cunoscutei artiste ploieştene Isabela Neagu.
   Despre acest eveniment plin de culoare şi sensibilitate, autoarea ne mărturiseşte: „Atunci când cuvintele nu mai încap în foaia de hârtie, acestea prind viață în povești pline de culoare, care ne grăiesc despre Ziua Națională a Republicii Elene contopită în buchetul înmiresmat al primăverii. Este vremea în care ne unim inimile în Sărbătoare și ne bucurăm de valul melodios al mării înspumate, de dansurile pline de patos și bucuria de a trăi și, nu în ultimul rând, de poveștile spuse de foile din hârtie colorată ce prind viață și ne invită în călătoria redescoperirii originilor noastre”.

   Manifestările organizate de Uniunea Elenă din România sub egida Ambasadei Republicii Elene în România, au continuat în data de 22 martie 2018, când, în Sala de spectacole a Cercului Militar Naţional, a fost organizat un eveniment omagial la care au evoluat peste 140 de invitaţi greci prin intermediul celor trei coruri coordonate de directorul artistic, doamna Nataşa Ignatiadou. Programul a cuprins în prima sa parte un Festival coral la care au participat invitaţi din Grecia (Corul din Nea Efesos, Corul din Afitos, Corul „Amfion”) şi din România (Corul Dionysos al Uniunii Elene din România, filiala Braşov). În partea a doua, Ansamblul de cântece şi dansuri „Asteria” al Uniunii Elene din România, Filiala Bucureşti a susţinut o reprezentaţie frumoasă.

   La acest eveniment au fost alături de noi: E.S. domnul Vassilis Papadopoulos, Ambasadorul Republicii Elene în România, doamna Secretar de Stat Lacziko Enikő Katalin, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, domnul Amet Aledin, Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, doamna Christiane Gertrud Cosmatu, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, doamna Secretar de Stat Irina Elisabeta Kovacs, Ministerul Educaţiei Naţionale, doamna inspector general Mina Maria Rusu, Direcţia Generală Minorităţi şi Relaţia cu Parlamentul, Ministerul Educaţiei Naţionale, domnul Georgios Stafilakis, directorul Biroului EOT România, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Eleno Române, Ioannis Markos, consilier economic şi comercial al Ambasadei Republicii Elene în România, doamna Elena Lazăr, directorul Editurii Omonia, domnul conf. univ. Tudor Dinu de la Universitatea Bucureşti, domnul Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, domnul Silviu Vexler, deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, domnul Andi Grosaru, deputatul Asociaţiei  Italienilor din România, domnul Daniel Vasile, deputatul Partidei Romilor „Pro Europa”, membri ai Filialei Elene din Bucureşti, filoeleni etc. După eveniment, o parte din cei prezenţi au fost invitaţi în somptuosul Restaurant al Cercului Militar Naţional, acum frumos decorat în culori alb-albastre, să ia parte la dineul dedicat acestei zile.

   Fragmente din acest spectacol au fost difuzate în cadrul emisiunii Convieţuiri – TVR 1, în zilele de 28 martie şi 11 aprilie 2018. Întreaga ediţie din data de 11 aprilie a fost dedicată spectacolelor organizate la Ploieşti şi Bucureşti de filialele elene din aceste oraşe. Pentru a marca importanţa momentului Drăgăşani în cadrul Revoluţiei, ca ultim episod important al confruntărilor Eteriei cu trupele otomane, ce a fost secondată şi de detaşamente ale pandurilor olteni, în data de 22 martie 2018, Uniunea Elenă din România a desfăşurat acţiunea de comemorare a acestor eroi căzuţi vitejeşte pentru înfăptuirea libertăţii. După vizita de la Primăria oraşului Drăgăşani, la „Monumentul eteriştilor şi pandurilor” au fost intonate imnurile naţionale ale Greciei şi României şi a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor greci și români căzuți în luptele de la Drăgășani. Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Greci şi la Monumentul Eroilor Neamului din partea Ambasadei Republicii Elene în România, a Uniunii Elene din România, din partea Primăriei Municipiului Drăgăşani și a comunităţilor teritoriale, iar o gardă de onoare formată din elevii Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Drăgăşani a prezentat onorul militar.
  La iniţiativa domnului Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele şi deputatul Uniunii Elene din România,
au răspuns invitaţiei de a trăi împreună aceste momente solemne domnul Dimitris Plevrakis, secretar general al
Grecilor de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe la Greciei, domnul Ioannis Sarrigiannis, ataşatul militar al
Ambasadei Republicii Elene în România, domnul Georgios Stafilakis, directorul EOT România, domnul Athansasios
Houpis, secretar general al Primăriei oraşului Aspropyrgos din Grecia, domnul Cristian Nedelcu, primarul oraşului
Drăgăşani, oficialităţi locale, doamna Lia Brad Chisacof, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene,
Academia Română, preşedinţi şi membri ai Comunităţilor Elene Bucureşti, Calafat, Constanţa, Craiova, Piteşti,
Prahova, Târgovişte, filoeleni etc.

  Televiziunea Română a fost prezentă la Drăgăşani prin doamna jurnalist Roxana Amzăr Gheorghe care alături de echipa sa a realizat un reportaj difuzat ulterior în data de 28 martie 2018, în cadrul emisiunii „Convieţuiri” –TVR 1. Cu această ocazie, în studio a fost invitat domnul deputat Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele şi deputatul Uniunii Elene din România, pentru a vorbi despre însemnătatea acestei zile. În data de 25 martie 2018, la Biserica Greacă din Bucureşti, Uniunea Elenă din România împreună cu Ambasada Republicii Elene din România au organizat un Te-Deum în memoria acestei generaţii de neînfrânt a elenilor, oficiat de părintele paroh Ioan Moldoveanu.

   Excelenţa Sa, domnul Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România, împreună cu domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele şi deputatul Uniunii Elene din România, i-au primit în lăcaşul de cult de pe Bulevardul Pache Protopopescu pe distinşii oaspeţi din Grecia şi România. La eveniment au luat parte domnul Dimitris Plevrakis, secretar general al Grecilor de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe la Greciei şi domnul Dimitris Hatziargyrou, ambasadorul Republicii Cipru în România, domnul Ioannis Sarrigiannis, ataşatul militar al Ambasadei Republicii Elene în România, înalţi funcţionari ai aceleiaşi ambasade, elevi ai Şcolii greceşti „Athena” din Bucureşti, membri ai Filialei Elene din Bucureşti, filoeleni etc.

  După slujba religioasă în cadrul căreia E.S. domnul Vassilis Papadopoulos a ţinut un discurs unde a subliniat importanţa acestei zile, au depus coroane la monumentul lui Rigas Velestinlis, aflat în curtea Bisericii, E.S. domnul Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România, domnul Dimitris Plevrakis, secretar general al Grecilor de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe la Greciei, reprezentanţi ai Şcolii greceşti „Athena” din Bucureşti.

   Echipa Televiziunii Române ne-a însoţit şi la aceste evenimente în cadrul cărora E.S. domnul Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România, a acordat un interviu doamnei jurnalist Roxana Gheorghe
difuzat în data de 28 martie a.c. în cadrul emisiunii „Convieţuiri” a postul naţional
de televiziune TVR 1.
  25 martie este o zi emblematică pentru legătura istorică existentă între Grecia și orașul Iaşi. Istoricii onsemnează că scânteia revoluţiei greceşti din 1821 a apărut în Iași, când, în faţa mănăstirii Trei Ierarhi, armata eteristă în uniforme strălucitoare şi o mulţime de privitori ascultau cuvintele generalului Alexandru Ipsilanti ce anunţau începutul luptei de eliberare a Greciei. Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache, a sfințit steagurile revoluției și le-a împărțit trupelor, pe Ulița Mare, în fața intrării în mănăstire. Aici a avut loc prima defilare a trupelor Revoluţiei Eteriei în frunte cu Batalionul Sacru format din mavrofori, „tineri greci plini de entuziasm ca să se jertfească pe altarul Patriei”. Se numeau așa pentru că erau îmbrăcaţi într-o uniformă specială, neagră, cu capul de mort la chiveră şi la braţ, semn că se înfrăţiseră cu moartea pentru eliberarea patriei şi nu aveau decât un gând: „victorie sau moarte”.

   Această zi a fost sărbătorită de Comunitatea Elenă din Iaşi
sub forma mai multor manifestări. Ansamblurile de dansuri „Orpheas” și „Armonia” au organizat la Ateneul din Iași un spectacol care a reunit trei arte: muzica, dansul si filmul. Au prezentat o parte din dansurile  semnificative ale insulei Creta și dansuri grecești puse în valoare în cinematografia Greciei în secolul al XX-lea. S-a simțit veselia, energia și bucuria de a trăi specifice poporului elen. Pașii energici, costumele și acordurile instrumentale au prezentat cât se poate de bine spiritul elen: curajos, răzbătător, credincios și liber!

  În cadrul proiectului Confluențe româno-elene, Comunitatea Elenă Iași și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” au organizat o întâlnire la care doamna profesor Soultana Arvanitaki, lector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, a prezentat cadrul istoric al obținerii independenței Greciei și numeroase cărți ale bibliotecii „Gh. Asachi” legate de istoria poporului elen. Mulțumim doamnei profesor Soultana Arvanitaki pentru prezentare și domnului istoric Pavlos Vasileiadis pentru traducerea aferentă prezentării.

   A doua zi, câțiva membri ai comunității au depus coroane la placa comemorativă de la Sculeni, dedicată eroilor greci care s-au sacrificat pentru apărarea copiilor şi femeilor din faţa violenţelor otomanilor în Revoluţia de la 1821 și la placa comemorativă de la Mănăstirea Trei Ierarhi, acolo unde steagurile revoluției s-au sfințit și s-au împărțit trupelor. Manifestările dedicate zilei de 25 martie s-au încheiat cu un Te Deum la Biserica „Vovidenie” pentru cinstirea eroilor căzuți în 1821 în luptele pentru eliberarea Greciei. Cei prezenți la Te Deum au participat la un scurt periplu istoric prin punctele esențiale ale zilei de 25 martie.

  Pe 25 martie, membrii Comunităţii Elene din Piteşti, eleni şi filoeleni, au participat la o seară grecească organizată de comunitate în cinstea Zilei Naţionale a Poporului Elen. Participanţii au fost încântaţi de grupul vocal „Elada” cât şi de dansurile tradiţionale greceşti interpretate de ansamblurile „Filia” şi „Filia junior”.

Toţi cei prezenţi, de la mic la mare, au dansat pe ritmurile Eladei care au răsunat până târziu în noapte.

  Comunitatea Elenă din Oneşti şi-a invitat membrii eleni şi filoeleni să sărbătorească Ziua Naţională a Greciei în data de 23 martie 2018. Ca în fiecare an, participanţii au venit cu multă bucurie şi dragoste pentru a se reîntâlni şi pentru a ura „La mulţi ani” Greciei şi grecilor de pretutindeni. După intonarea Imnului Greciei şi a discursului susţinut de preşedinta comunităţii, doamna Cristina Chiriacopulu, Ansamblul „Agoria” a interpretat câteva dansuri tradiţionale greceşti. A urmat o mică trataţie încununată de tortul prezentat sub forma şi culorile steagului grecesc. Au împărţit bucuria sărbătorii, preotul Ioan Piştea însoţit de maica preoteasa Dora, câţiva elevi din Grecia care participau la un Program Erasmus, sosiţi întâmplător, televiziunea locală KitTv şi ziaristul Ion Moraru de la publicaţia „Oneşti Expres”.

   Filiala Elenă Tulcea a sărbătorit Ziua Naţională a Greciei în data de 25 martie 2018 la sediul comunităţii ce a găzduit peste 50 de persoane, membri şi simpatizanţi. După intonarea imnurilor naţionale ale Greciei şi României, a urmat o prelegere interesantă intitulată „Grecia antică şi modernă” susţinută de domnul Victor H. Bauman, doctor în istorie, membru al filialei.
  În cuvântul său, primarul Municipiului Tulcea, domnul Constantin Hogea, a prezentat modalităţile prin care minorităţile naţionale înţeleg să trăiască în pace şi armonie pe teritoriul dobrogean, precum şi influenţa acestora în conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor. A urmat un spectacol de dansuri tradiţionale greceşti susţinut de ansamblul comunităţii „O Mie de Porumbei”.
  Evenimentul s-a încheiat cu o tradiţională seară grecească.

În data de 24 martie, la Teatrul „Elpis” din Constanţa, Comunitatea Elenă a organizat un spectacol dedicat Zilei Naţionale a Greciei ce a fost susţinut în exclusivitate de către ansamblurile Comunităţii: Elpis Junior, Elpis Mini şi Elpis. 

Spectacolul a fost o împletire foarte frumoasă de dansuri, cântece şi proiecţii cu imagini despre acest moment unic în istoria poporului grec, Războiul de Independenţă. Tot în această zi, la Constanţa ,s-a desfăşurat concertul de muzică grecească „Bouzoukia live” susţinut de cunoscutul cântăreţ grec, Angelos Dionisiou şi Ionuţ Galani, manifestare organizată de Nikki Events şi desfăşurată la Melody Grand Ballroom. În deschidere, a fost invitat să participe Ansamblul de dansuri greceşti „Kymata” al Uniunii Elene din România, filiala Prahova.

La eveniment au participat domnul deputat Dragoş Gabriel Zisopol, preşedinte al Uniunii Elene din România,
însoţit de o delegaţie din Grecia condusă de domnul Dimitris Plevrakis, secretar general al Grecilor de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe la Greciei.

Data de 25 martie, a început la Biserica Greacă din Constanţa cu slujba de comemorare a eroilor greci căzuţi în
lupta de eliberare a neamului. Tedeum-ul a fost susţinut de soborul de preoţi ai Biserici, în prezenţa unui număr mare de enoriaşi.

Ziua a continuat cu un eveniment care se doreşte a deveni un obicei. La iniţiativa Comunităţii Elene Constanţa,
împreună cu doamna Diana Slav, cel mai cunoscut ghid al zonei vechi a oraşului, s-a organizat un tur al
caselor greceşti în cadrul căruia s-au prezentat atât istoria caselor cât şi a personalităţilor care au locuit în acestea. Au răspuns prezent invitaţiei un număr de peste 100 de participanţi, copii şi părinţi.

  Ziua Națională a Greciei a fost marcată și la Craiova, duminică, 25 martie, printr-un spectacol organizat de Comunitatea elenă la facultatea de Agronomie din oraş. Invitaţi de seamă au fost Comunitatea Elenă Calafat, Comunitatea Elenă Drobeta-Turnu Severin şi Palatul Copiilor din Craiova. Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a Greciei – 25 martie vor continua şi în luna aprilie a acestui an. Astfel, în data de 3 aprilie Uniunea Elenă din România va derula alături de Liga Navală cea de-a V-a ediţie a proiectului „Valul Grecesc” care se va desfăşura la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, un bun şi statornic partener al organizaţiei noastre. În ziua de 13 aprilie 2018, publicul constănţean este invitat să participe la Casa de Cultură a Sindicatelor la un spectacol organizat de Comunităţile Elene Constanţa şi Braşov, iar în data de 14 aprilie a.c Comunitatea Elenă Galaţi pune în scenă la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” un spectacol cu muzică şi dans tradiţional grecesc. De asemenea, pe 24 aprilie a.c., grecii din România sunt chemaţi să se reunească la Mănăstirea Secu spre a cinsti memoria eroilor căzuţi în acest loc sfânt al Moldovei, în cadrul unui proiect iniţiat şi desfăşurat an de an de Uniunea Elenă din România.

La mulţi ani, Grecia! La mulţi ani, grecilor de pretutindeni!