Tăierea Vasilopitei

Sărbătoarea Vasilopitei în 2018

După cum se cunoaşte, povestea tradiţiei ortodoxe greceşti a Vasilopitei ce ascunde înăuntrul său bănuţul norocos, vine de acum mai bine de 1600 de ani din Asia Mică, mai exact din Cezareea Capadociei, pe vremea când Vasile cel Mare era episcop. Pentru a salva oraşul de jefuire din calea Prefectului de Capadocia, a adunat de la concetăţenii săi tot aurul pe care-l aveau în bijuterii şi monezi, spre a-l oferi atacatorului. Se pare însă că, acesta s-a ruşinat în faţa gestului Episcopului Vasile şi a plecat fără să ia nimic. În încercarea de a înapoia oamenilor piesele din aur, Episcopul a poruncit să se facă plăcinte, în care a pus câte o bijuterie sau câte o monedă. După binecuvântare, plăcintele au fost împărţite localnicilor şi astfel, fiecare a luat ce a găsit în plăcinta care i s-a oferit. De atunci, se păstrează credinţa potrivit căreia cel care va nimeri moneda, va fi norocos tot anul. Deoarece grecii erau marinari şi nu se întorceau toţi din călătorie până la 1 ianuarie, Vasilopita continua să se pregătească în fiecare oraş-port, până în ziua în care se întorcea şi ultima corabie.

Uniunea Elenă din România, filiala Bucureşti şi Ambasada Republicii Elene în România au celebrat Vasilopita în data de 18 ianuarie 2018 la Paraclisul Ambasadei Greciei din Bucureşti. La Sfânta Liturghie, oficiată de preotul paroh Ioan Moldoveanu, au participat E.S. domnul Vassilios Papadopoulos, ambasador al Republicii Elene în România, doamna Sofia Kandara, consul al aceleiaşi ambasade, înalţi funcţionari şi oameni de afaceri greci, domnul Dragoş Gabriel Zisopol, deputatul şi Preşedintele Uniunii Elene din România, membri ai Filialei Elene Bucureşti, filoeleni etc. Evenimentul a fost mediatizat de canalul naţional de televiziune, TVR1.

La Comunitatea Elenă din Constanţa, serbarea tradiţionalei Vasilopita are loc de câţiva ani la Biserica elenă din oraş. Anul acesta au fost comandate un număr de şapte vasilopite, fiecare cu câte un bănuţ de argint vârât în miezul gustoasei plăcinte. Norocoşii au fost felicitaţi de toţi cei prezenţi şi cu care au împărtăşit pita Sfântului
Vasile.

Această acțiune așteptată cu nerăbdare de toți membrii Comunităţii Elene Bârlad s-a  desfășurat sâmbătă, 13 ianuarie, la un restaurant din localitate. Reîntâlnirea a fost deosebit de plăcută, participanţii bucurându-se de muzica grecească care a reușit prin farmecul ei să-i cheme la dans. La finalul petrecerii, a fost tăiată Vasilopita, momentul culminant și cel mai așteptat al serii.
Câștigătoarea bănuțului norocos din acest an a fost Alina Petrea, care, ținând secret găsirea lui, i-a lăsat pe toţi ceilalţi să consume întreaga plăcintă în speranţa aflării lui. Astfel, încărcați cu bună dispoziție și cu multe speranțe pentru acest an, membrii Comunităţii Elene Bârlad au păşit împreună în 2018

În seara zilei de 30 ianuarie 2018, Comunitatea Elenă din Oneşti a dat întâlnire tuturor membrilor săi la sediul
comunităţii pentru tăierea tradiţionalei pite. Alături de membri şi de Ansamblul „Agoria”, au răspuns cu drag
chemării, prieteni şi filoeleni.
La această comunitate a devenit o tradiţie ca la masă să existe nu numai o plăcintă a Sfântului Vasile ci şi o spanakopita, de aceea, întâlnirea a devenit „Tăierea Vasilo- Spanakopitei”! Gustoase, delicioase şi din belşug! Bănuţul a fost găsit de o prietenă a comunităţii, doamna Lili Bălcănaşu. Petrecerea s-a întins până seara târziu, iar spre sfârşit s-au făcut urările de „La mulţi ani”, de belşug şi bucurii în noul an!

Cu bucurie şi comuniune a sărbătorit şi Comunitatea Elenă din Piteşti care, în data de 18 ianuarie 2018 şi-a invitat membri la sediu pentru a participa la această frumoasă datină. Bănuţii norocoşi au fost găsiţi în acest an în cele două Vasilopite pregătite de Cosmina Poltorak (clasa a XI-a) şi Anastasia Olteanu (clasa a III-a), eleve la cursurile de limba greacă, ce au fost selecţionate şi pentru viitoarea Olimpiadă.

Anul acesta membrii Comunităţii Elene Târgovişte au sărbătorit Vasilopita pe 28 ianuarie 2018, într-o atmosferă festivă întreţinută de ansamblurile artistice „Parea” şi „Ilios”. Alături de ei au participat prieteni şi invitaţi de seamă: membri ai comunităţii bulgare din Târgovişte, inspectorul general al Inspectoratului şcolar Judeţean Dâmboviţa, domnul prof. Sorin Ion, directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu”, doamna prof. univ. dr. Agnes Erich, directorul teatrului Tony Bulandra din Târgovişte, domnul Mihai Constantin Ranin.

Ca la fiecare început de an, pe 13 ianuarie, numeroși membri ai Comunității Elene din Iaşi au participat la tradiția tăierii pitei Sfântului Vasile cel Mare. Cu toate că norocoși sunt doar cei care au găsit în porția lor bănuți, există speranţa ca norocul lor să se răsfrângă şi asupra tuturora, pentru a avea un an cât mai rodnic. Desfășurată într-o atmosferă caldă, plăcută, de sărbătoare, această tradiție a fost un bun prilej de reîntâlnire și de a se bucura fiecare de prezența celorlalți.

Într-o atmosferă caldă şi de prietenie, Camera de Comerţ şi Industrie Eleno-Română a sărbătorit tăierea Vasilopitei joi, 8 februarie 2018, la hotelul Radisson- Blue, sala Atlas, în cadrul unei reuniuni, alături de apropiaţi şi colaboratori. La eveniment a luat parte domnul şi Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele şi deputatul Uniunii Elene din România.