Proiecte de anvergură ale Uniunii Elene din România în 2019
Ziua Limbii Elene
În conformitate cu Decizia nr. 17889, a miniștrilor de Interne, de Externe și al Educației, Cercetării și Cultelor din Republica Elenă, publicată în Monitorul Oficial al Greciei în data de 24.04.2017, ziua de 9 februarie, ziua comemorării poetului național grec Dionysios Solomos, a fost declarată Ziua Mondială a Limbii Elene.
Prin instituționalizarea acestei sărbători mondiale anuale, se promovează rolul îndeplinit de limba elenă de-a lungul secolelor, limbă care a contribuit şi contribuie esențial la consolidarea atât a civilizației europene, cât și a celei mondiale. În antichitate, limba elenă a fost un factor de educație și transmitere a teoriilor științifice, a viziunilor filosofice și a textelor literare. În greacă au fost scrise nenumărate texte ale creștinismului, texte care au fost răspândite în întreaga lume. De-a lungul secolelor, contribuția limbii elene a fost decisivă pentru tezaurizarea și promovarea culturii grecești. Limba elenă a supraviețuit până în zilele noastre, alăturându-se
celor mai vechi limbi vii din lume.
A devenit Legea nr.204/20.07.2018 publicatã în M.O. nr.647/25.07.2018
Olimpiada națională de limba neogreacă
A intrat deja în tradiția Uniunii Elene din România ca, sub cupola naturii reînviate din luna aprilie, să adune de pe întreg teritoriul țării, la etapa națională a Olimpiadei de neogreacă, elevi care studiază această limbă (maternă sau modernă) în una din formele de învăţământ: învăţământ organizat în cadrul comunităţilor elene, învăţământ de stat sau particular și care au fost selecționați la etapa județeană a Olimpiadei. Ediţia a XVIII-a a Olimpiadei Naţionale de Limbă Neogreacă (maternă şi modernă) desfăşurată la Şcoala Gimnazială „Sfântul Vasile” din Ploiești, în perioada 19-21 aprilie 2019, a constituit o nouă provocare pentru aceşti elevi.
Și anul acesta concursul a antrenat un număr mult mai mare de elevi comparativ cu ediţiile precedente, însumat pe toate nivelurile de competenţă lingvistică şi categorii de vârstă fiind de 158 de elevi. Pregătirea bună şi foarte bună a majorităţii elevilor participanţi, evidenţiată prin numărul foarte mare de lucrări evaluate cu punctaj mai mare de 85, reflectă atât strădania şi perseverenţa elevilor în aprofundarea limbii neogreceşti cât şi a cadrelor didactice implicate în pregătirea acestora.
Manifestările dedicate deschiderii evenimentului au avut loc la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi au fost onorate de prezenţa domnului Nicolae Angelescu, inspector general la Inspectoratul Judeţean Prahova, domnului Emil Drăgănescu, subprefect de Prahova, domnului Amet Aledin, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a numeroşi inspectori şi cadre didactice din sistemul de învăţământ ploieştean.
Dialog cu timpul și lumea
Între 28 şi 30 iunie 2019 a avut loc a XI-a ediţie a proiectului „Dialog cu timpul şi lumea”, iniţiat de Uniunea Elenă din România şi cofinanţat de Guvernul României – Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Plecând de la importanţa păstrării identităţii fiecăruia, a înţelegerii identităţii naţionale în interacţiune cu identitatea culturală a Europei şi a lumii întregi, proiectul şi-a propus ca scop înţelegerea importanţei orientării către idealurile umaniste ale vechilor greci, actuala ediţie desfăşurându-se sub genericul Europa de azi şi vechea Elladă.
Foarte îndrăgit de copii, proiectul s-a derulat în ultimii 10 ani în diferite colţuri ale României, la Ploieşti (2009, 2018), Bucureşti (2009, 2016), Iaşi (2010), Drăgăşani – Calafat – Turnu Severin – Orşova (2011), Broşteni (2012, 2016), Constanţa – Histria (2013), Târgovişte (2014), Braşov (2015), Galaţi (2017).
Ediţia din acest an s-a desfăşurat la Oneşti, oraş nou, fondat în 1952, ce a avut de la începuturile sale o numeroasă comunitate a refugiaţilor greci în urma Războiului Civil din Grecia.
Joia Doamnelor
În conformitate cu Decizia nr. 17889, a miniștrilor de Interne, de Externe și al Educației, Cercetării și Cultelor din Republica Elenă, publicată în Monitorul Oficial al Greciei în data de 24.04.2017, ziua de 9 februarie, ziua comemorării poetului național grec Dionysios Solomos, a fost declarată Ziua Mondială a Limbii Elene. Prin instituționalizarea acestei sărbători mondiale anuale, se promovează rolul îndeplinit de limba elenă de-a lungul secolelor, limbă care a contribuit şi contribuie esențial la consolidarea atât a civilizației europene, cât și a celei mondiale. În antichitate, limba elenă a fost un factor de educație și transmitere a teoriilor științifice, a viziunilor filosofice și a textelor literare.
În greacă au fost scrise nenumărate texte ale creștinismului, texte care au fost răspândite în întreaga lume. De-a lungul secolelor, contribuția limbii elene a fost decisivă pentru tezaurizarea și promovarea culturii grecești. Limba elenă a supraviețuit până în zilele noastre, alăturându-se celor mai vechi limbi vii din lume. A devenit Legea nr.204/20.07.2018 publicatã în M.O. nr.647/25.07.2018
Taberele de vară
Olimpiada internațională a elenismului
Pentru al șaselea an consecutiv, Olimpiada Internațională a Elenismului a avut loc la București în perioada 5-8 septembrie 2019.
După cum sugerează și denumirea competiției, aceasta este o oportunitate de a întâlni elenismul de peste hotare, dar și toți cei care iubesc Grecia și învață limba greacă. În fiecare an, profesorii și elevii care au ca preocupare învățarea limbii grecești au ocazia să își testeze punctele forte, să întâlnească oameni care împărtășesc aceeași dragoste pentru limba greacă, să învețe unii de la alții și să construiască noi relații și prietenii.
Bucureștiul timp de 4 zile devine punctul focal al limbii grecești pentru toți elevii care o învață în străinătate, indiferent dacă sunt sau nu de origine greacă.
Parteneri la acest proiect desfăşurat la Ploieşti, în perioada 20-22 septembrie 2019, au fost Primăria Municipiului Ploieşti, Consiliul Judeţean Prahova şi Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti.
Alfabetul conviețuirii
Repetiţia este mama învăţăturii! Sub această deviză, minorităţile naţionale din România repetă an de an ALFABETUL CONVIEŢUIRII. La invitaţia Uniunii Elene din România, iniţiatoarea festivalului cu acest nume, au răspuns şi anul acesta iubitorii de tradiţie, dornici să păstreze zestrea culturală specifică etniei pe care o reprezintă.
Festivalul Elenismului din România
Cea de-a XIX-a ediţie a festivalului Elenismului din România, cel mai important proiect al Uniunii Elene din România, a avut loc în perioada 17-20 octombrie 2019 în Grecia, la Ekavi Palace din Katerini.
Evenimentul iniţiat de Uniunea Elenă din România şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a desfăşurat sub egida Ministerului de Externe al Greciei – Secretariatul General al Grecilor de Peste Hotare, având drept parteneri Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi Centrul de Litere şi Artă din Dion, Grecia.
Vegheat de sacrul şi misteriosul Munte Olimp, lăcașul zeilor panteonului antic grecesc, festivalul s-a derulat sub forma a două spectacole susţinute în zilele de 18 şi 19 octombrie de peste 400 de artişti, membrii ansamblurilor de dansuri tradiţionale greceşti ale comunităţilor teritoriale elene din România şi invitaţii acestora.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în data de 18 octombrie 2019 cu participarea Orchestrei Populare „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu din Ploieşti” şi Orchestra de tineret din Dion a Centrului de litere şi Artă din Dio.
Ziua Marelui NU
Uniunea Elenă din România a organizat cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Elene – 28 octombrie – Ziua Marelui NU, o serie de manifestări destinate comemorării eroilor greci căzuţi în luptele antifasciste din timpul celui de-al doilea război mondial.
Un astfel de eveniment a fost organizat în data de 28 octombrie 2019 de Comunitatea Elenă Prahova în
parteneriat cu Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi Muzeul de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.
Evenimentele istorice ale acelor ani au fost rememorate în prezenţa E.S. domnul Filipps Kritiotis, ambasadorul
Republicii Cipru în România, a directorului adjunct al Muzeului Judeţean de Artă Prahova, doamna Alice Neculea, a directorului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, domnul Vlad Mateescu şi a membrilor Comunităţii Elene Prahova.
Cu acest prilej, s-a organizat şi o expoziţie de costume tradiţionale greceşti. Evenimentul a fost mediatizat de TVR şi Agerpres.