Ziua Marelui NU

   Pentru a cinsti memoria eroilor greci căzuţi în cel de-al doilea război mondial, Uniunea Elenă din România a depus o coroană de flori la Ambasada Republicii Elene în România. Alături de domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele şi deputatul Uniunii Elene din România, au luat parte la eveniment domnul Dimitris Karakonstantis, prim consilier al Ambasadei şi domnul Amet Aledin, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice – Guvernul României

În anul 2019

Epopeea elenă din anii 1940-1941 reprezintă un hotar istoric în calea naţiunii elene întrucât respingerea atacului fascist care a provocat pe atunci admiraţia lumii, a dezvăluit puterea pe care o ascunde în sine sufletul elen. Un suflet care, în acel moment critic, a nesocotit proporţiile defavorabile ale cifrelor, a mobilizat întreaga naţiune şi a repurtat o strălucită izbândă care a reînnoit încrederea naţiunii în viitorul său şi în forţele sale.
Pentru acest suflet elen, toţi grecii şi filoelenii de pretutindeni se adună în ziua de 28 octombrie şi comemorează demnitatea acestor eroi care şi-au iubit patria mai mult decât propria lor viaţă. 

Membri ai conducerii Uniunii Elene din România şi ai Filialei Elene Bucureşti au participat în dimineaţa de 28 octombrie 2018 la un Te-Deum oficiat la Biserica Greacă „Buna Vestire”  de părintele Ioan Moldoveanu.
Au fost prezenţi E.S. domnul Vasilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România, domnul Ioannis Sarrigiannis, ataşatul militar, numeroşi demnitari ai aceleiaşi Ambasade, domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele şi deputatul Uniunii Elene din România, reprezentanţi ai Şcolii greceşti „Athena” din Bucureşti, cetăţeni greci, mulţi filoeleni etc. După slujba religioasă au fost depuse coroane la monumentul lui Rigas Velestinlis aflat în curtea Bisericii, lucrare ce a fost executată de sculptorul Athanasios Fampas cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la moartea eroului grec.

În aceeaşi zi, s-a desfășurat la Brăila manifestarea cu titlul ”ZIUA CULTURII ELENE” organizată de Comunitatea Elenă Brăila în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversităţii Culturale și cu sprijinul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila şi a Palatului Copiilor.
Evenimentul a debutat cu evocarea semnificației istorice a zilei, prezentată de domnul Adrian Mavrochefalos, președintele Comunității Elene Brăila și de domnul prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.
A urmat un moment artistic în care Ansamblul „Parnassos” al Comunităţii Elene Brăila a prezentat dansuri tradiţionale grecești.

În partea a doua a manifestării, a avut loc vernisajul expoziției temporare „Călători pe Dunăre și Mare” care a cuprins mai multe secțiuni: obiecte marinăreşti, hărţi, cărţi, documente din colecţiile unor membri ai Comunităţii Elene Brăila; Foto-expoziţie cu imagini din arhiva Centrului Diversităţii Culturale şi de la muzee din Grecia, Navomodele din colecţia Palatului Copiilor Brăila; Obiecte marinăreşti din colecţia Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila;
Panoplii, accesorii şi noduri marinăreşti.
Prin organizarea acestei expoziții, s-a dedicat evenimentul de anul acesta amintirii străbunicilor și bunicilor care au navigat pe apele lumii și au poposit pe meleaguri românești unde au adus tradiții, obiceiuri, muzica, valori pe care urmașii lor încearcă să le păstreze și să le ducă mai departe.

Ziua de 28 Octombrie, Ziua Demnităţii, a fost sărbătorită de către Comunitatea Elenă Constanţa care, profitând
de faptul că această sărbătoare a căzut în zi de duminică, la slujba de Liturghie de la Biserica Greacă din Constanţa.
După Liturghie, a fost ţinut un Te-Deum în amintirea martirilor eleni. Participarea în număr foarte mare a membrilor precum şi a copiilor Comunităţii la Biserică a adus un plus de festivitate acestei sărbători.
Reamintirea momentului 28 Octombrie 1940 în cuvântarea ţinută de către preşedintele Comunităţii, domnul Anton Antoniadis, a făcut să vibreze sufletul grec din cei prezenţi. Ziua s-a încheiat printr-o întâlnire a membrilor Comunităţii la sediu, unde au schimbat păreri şi au rememorat aceasta zi specială.

Pe 28 octombrie, membrii Comunității Elene Iaşi au comemorat eroii greci căzuți în luptele antifasciste prin organizarea unui Te Deum la Biserica „Banu” din Iași. A doua zi, comunitatea a organizat în colaborare cu
Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” întrevederea cu titlul „Ziua Greciei – Ziua Marelui NU”.

Elevele Bianca Leonte și Alexandra Netedu, coordonate de doamna profesor Soultana Arvanitaki de la Lectoratul de Neogreacă al Universității „Al. I. Cuza” Iași și de doamna profesor Athina Tsavea de la Comunitatea Elenă Iaşi, au susținut prezentarea intitulată Istoria Zilei Marelui „NU”. Participanții au audiat muzică grecească din timpul celui de-al II-lea război mondial și alături de membrii ansamblului de dansuri „Armonia” au  escoperit portul tradițional elen.

Reprezentanții bibliotecii au expus fotografii sub titlul: Un mare „NU” din partea Poporului Grec, iar doamna Marina Porumb a susținut un scurt recital de muzică grecească patriotică. În această zi istorică, membrii Comunităţii Elene Piteşti strânşi la sediu, după un moment de reculegere în memoria victimelor căzute în cel de-al II-lea război mondial, au schimbat impresii privind semnificaţia acestui moment şi importanţa lui pentru poporul grec.
La Turnu Severin, membrii Comunităţii elene şi elevii Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă au sărbătorit împreună 78 de ani de la Marele Nu. Au fost evocate evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi s-au cântat cântecele însufleţitoare din acea perioadă. Au răsunat la Taverna Santorini cântecele anului 1940, precum „Koroiodo Musolini”, dar şi cântece noi exprimând bucuria vieţii şi a libertăţii.