Olimpiada Internațională de lb. neogreacă

Olimpiada Internațională de Limba Neogrecă din 2018

În prima decadă a lunii septembrie, mai precis, în intervalul de timp 5-9 septembrie 2018, la București,
sub Înaltul patronaj al Camerei Deputaților, în maiestoasa clădire a Parlamentului Român au intrat în competiție la Olimpiada Internațională a Elenismului, desfășurată pentru a 5-a oară consecutiv, 7 loturi olimpice de elevi provenind din 6 țări: Grecia, Moldova, Ungaria, Cipru, Ucraina și România, totalizând un număr de 56 de elevi, numărul depășind pe cel de anul trecut. Precum în edițiile anterioare, Olimpiada a fost organizată de Uniunea Elenă din România prin implicarea majoră a președintelui Uniunii, domnul conf. univ. dr. Dragoş Gabriel Zisopol, deputat al minorității grecești din România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, prin doamna conf. univ. dr. Mina-Maria Rusu, insp. general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). Suportul financiar pentru desfășurarea evenimentului a fost asigurat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov, din bugetul aprobat pe anul 2018, și de Uniunea Elenă din România.

Deschiderea festivă a Olimpiadei, proba scrisă și ceremonia de premiere au avut loc în Sala „Nicolae Bălcescu” respectiv în Sala de ședințe a Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport a Camerei Parlamentului.
Atât la deschiderea festivă cât și la ceremonia de premiere au fost prezente personalități de marcă din mediul educaţional, politic, social şi cultural, care în alocuțiunile lor au evidențiat importanța și necesitatea studierii la nivel de excelență a limbii și culturii elene, au felicitat atât pe elevii concurenți și profesorii care i-au pregătit, cât și pe toți
cei implicați în organizarea și concretizarea programului competiției de o asemenea anvergură. Printre aceştia menţionăm pe doamna Irina Elisabeta Kovács, Secretar de Stat – Învăţământ Minorităţi la Ministerul Educaţiei Naţionale, domnul Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Petru Andea, Secretar de stat – Relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, domnul Amet Aledin, secretar de stat, Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, Excelenţele Sale, domnul Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România şi domnul Dimitris Hatziargyrou, ambasadorul Republicii Cipru în România, doamna Aikaterini Malachia Stafylaki, consilier al Ambasadei Republicii Elene în România, conf. univ. dr. Dragoș Gabriel Zisopol – președintele și deputatul Uniunii Elene din România, conf. univ. dr. Mina Maria Rusu – inspector general limba română, limbi clasice și limba neogreacă, doamna Maria Dimasi, conf.dr. – la Universitatea „Democritus” din Tracia – Grecia, domnul prof. dr. Tudor Dinu din cadrul Universităţii Bucureşti, doamna Aurora Caravasile, consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul Georgios Stafilakis, directorul Biroului EOT România şi alţii.

Obiectivul prioritar al etapei internaționale a elenismului a fost, ca de fiecare dată, stimularea excelenței în cadrul învățământului preuniversitar și implicit cunoașterea și promovarea limbii și civilizației neoelene în spațiul european, prin activitatea comunităților elene din fiecare țară și nu numai. Concursul a constat într-o probă scrisă, structurată pe șase nivele de competență lingvistică conform Cadrului European Comun de referință pentru limbi minoritare și regionale și a cuprins teme de gramatică, ortografie și un eseu pe o temă dată, timpul de lucru fiind de trei ore. Premiile au revenit celor mai buni concurenţi atât din România cât şi din celelalte ţările participante: Grecia,
Ucraina şi Cipru.

Programul olimpiadei a cuprins în plus vizitarea unor obiective turistice din capitală și o seară de muzică și dansuri grecești. Totodată, pe parcursul olimpiadei s-au făcut schimburi culturale, de impresii, s-au legat prietenii atât între concurenți cât și între cadrele didactice care au însoțit elevii.