Dragoș Gabriel Zisopol

Uniunea Elenă din România
Contactați-mă

Activitatea deputatului Uniunii Elene din România din anul 2018

Iulie-septembrie 2018

02-20 iulie 2018 (Bucureşti) La sediul din Bucureşti al Uniunii Elene din România, organizează cursuri gratuite pentru copiii care doresc să înveţe limba şi cultura greacă. Proiectul a fost coordonat de Filiala Elenă Bucureşti.

05 iulie 2018 (Ploieşti) Ca urmare a bunelor relaţii existente între Uniunea Elenă din România, Municipiul Ploieşti şi oraşul Aspropyrgos (Grecia), lansează ideea înfiinţării unei Biblioteci Naţionale a României în Aspropyrgos, un viitor centru de cultură şi civilizaţie românească care va purta numele Municipiului Ploieşti.

17 iulie 2018 (Ploieşti) La sediul Uniunii Elene din România – Filiala Prahova, coordonează strângerea de carte pentru Biblioteca Naţională a României în Aspropyrgos. Apelul lansat de preşedintele Uniunii Elene din România presupune înfiinţarea în oraşul Aspropyrgos din Grecia a unei Biblioteci româneşti care să cuprindă un număr minim de 10.000 de cărţi scrise în limba română. Biblioteca va fi inaugurată în anul 2019.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Imnului Naţional al României este prezent la Mausoleul Mărăşeşti.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Imnului Naţional al României este prezent la Mausoleul Mărăşeşti.
Împreună cu 12 persoane, folosind şase microbuze, a donat în numele Uniunii Elene din România 10 tone de produse Primăriei Aspropyrgos din Grecia.
Împreună cu 12 persoane, folosind şase microbuze, a donat în numele Uniunii Elene din România 10 tone de produse Primăriei Aspropyrgos din Grecia.

24 iulie 2018 (Bucureşti) Marcat de drama prin care a trecut poporul grec din cauza celui mai distrugător incendiu din ultimele decenii din Grecia, iniţiază şi se implică în organizarea campaniei de solidaritate „Alături de poporul grec!” care s-a desfăşurat în perioada iulie – octombrie 2018.

24 iulie 2018 (Bucureşti) Adresează Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei României, un apel ca prin Societatea Naţională de Cruce Roşie din România pe care domnia sa o conduce, să se alăture celor care acordă sprijin Greciei.

25 iulie 2018 (Bucureşti) Adresează domnului ministru secretar de stat Raed Arafat un apel de a sprijini demersul Uniunii Elene din România prin facilitarea accesului la punctele de colectare destinate ajutoarelor umanitare şi prin expedierea acestora în Grecia.

28 iulie 2018 (Bucureşti) Ca urmare a iniţiativei sale legislative, proiectul de Lege privind instituirea Zilei Limbii Elene în data de 9 februarie a fost adoptată de Parlamentul României. Conform legii, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității elene sau filoeleni se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători; autoritățile administrației publice centrale și locale, precum şi organizațiile neguvernamentale interesate, pot sprijini organizarea manifestărilor dedicate sărbătorii acestei zile; Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni și/sau aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători; în instituțiile de învățământ în care se predă limba elenă ca limbă maternă sau modernă, în ziua de 9 februarie se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Proiectul de lege este unic în diaspora elenă de pe mapamond.

Răspunde invitaţiei Uniunii Armenilor din România de a participa la cea de-a V-a ediţie a festivalului „Strada Armenească”.
Răspunde invitaţiei Uniunii Armenilor din România de a participa la cea de-a V-a ediţie a festivalului „Strada Armenească”.

01-10 august 2018 (Kalyvas, Grecia) Coordonează programul cu titlul „Tabăra internaţională Kalyvas 2018” prin care un număr de 72 de copii, membri ai Uniunii Elene din România s-au bucurat de o vacanţă frumoasă la malul Mării Egee, exersând limba greacă. 

02 august 2018 (Evia, Grecia) Organizează şi coordonează spectacolul umanitar susţinut de ansamblul de dansuri greceşti „Kymata” al Uniunii Elene din România – Filiala Prahova, în insula Evia. Manifestarea, destinată sprijinirii victimelor incendiilor ce au devastat împrejurimile Atenei, a fost sprijinită de domnul Ioannis Kontzias.

03-05 august 2018 (Bucureşti) Răspunde invitaţiei Uniunii Armenilor din România de a participa la cea de-a V-a ediţie a festivalului „Strada Armenească”. Cu acest prilej a susţinut o alocuţiune şi a coordonat participarea reprezentanţilor Uniunii Elene din România la eveniment. Au prestat momente artistice ansamblurile de dansuri greceşti „Kymata” din Prahova şi „Asteria” din Bucureşti, solista baglamadaki Antonia Cojocaru şi cântăreţul Nikolaos
Papadopoulos.

04–14 august 2018 (Polyghiros, Grecia) Coordonează cea de-a VII-a ediţie a programului de tabără de la Polyghiros, prin care Municipalitatea oraşului a oferit unui număr de 33 de copii, membri ai Uniunii Elene din România, o vacanţă
în Grecia.

11–12 august 2018 (Aspropyrgos, Grecia) Împreună cu 12 persoane, folosind şase microbuze, a donat în numele Uniunii Elene din România 10 tone de produse Primăriei Aspropyrgos din Grecia. De aici, graţie legăturilor strânse dintre Primăria Municipiului Aspropyrgos şi Uniunea Elenă din România, angajaţii  instituţiei elene au avut grijă
ca ajutoarele au ajungă acolo unde era nevoie. Cu această ocazie au fost livrate și primele 3000 de cărți destinate înfiinţării Bibliotecii „Ploiești” din orașul Aspropyrgos.

22-26 august 2018 (Sighişoara) Se implică în organizarea celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Intercultural „Proetnica”, mijlocind tipărirea materialelor promoţionale ale evenimentului cultural şi coordonând reprezentanţii Uniunii Elene din România care au susţinut în toate serile evenimentului spectacole pline de culoare şi originalitate.

Organizează împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale cea de-a V-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului la care au participat 56 de elevi din Grecia, Moldova, Ungaria, Cipru, Ucraina și România.
Organizează împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale cea de-a V-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului la care au participat 56 de elevi din Grecia, Moldova, Ungaria, Cipru, Ucraina și România.

05-09 septembrie 2018 (Bucureşti) Organizează împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale cea de-a V-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului la care au participat 56 de elevi din Grecia, Moldova, Ungaria, Cipru, Ucraina și România. Proiectul iniţiat de Uniunea Elenă din România în anul 2014 este unic în lume şi se desfăşoară anual în Palatul Parlamentului.

07-09 septembrie 2018 (Oradea) Coordonează echipele de seniori şi juniori ale Uniunii Elene din România la cea de-a patra ediţie a Cupei Diversității, turneu dedicat minorităților naționale din România, organizat de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal. La acest turneu, echipa
de juniori a Uniunii Elene din România a ocupat locul 3.

12 septembrie 2018 (Bucureşti) La invitaţia E.S. domnul Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România, participă la prezentarea cărții domniei sale intitulată “Olya. Două ierni și o primăvară”, volum apărut recent în limba română la Editura „Omonia”. Cu acest prilej, susţine o alocuţiune în care elogiază înaltă valoare artistică şi profunzimea psihologică a lucrării, adăugând faptul că prin intermediul Uniunii Elene romanul se află deja în toate comunităţile greceşti din România.

19 septembrie 2018 (Ploieşti) Organizează alături de Alumnus Club pentru UNESCO şi Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti ultima expoziţie a proiectului de design vestimentar contemporan „Future Folk”.

21-23 septembrie 2018 (Ploieşti) Coordonează cea de-a VI-a ediţie a festivalului „Alfabetul Convieţuirii”, proiect iniţiat de Uniunea Elenă din România, cofinanţat de Primăria Municipiul Ploieşti şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Evenimentul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi s-a bucurat de participarea minorităţilor naţionale din
România şi a invitaţilor acestora.

La invitaţia E.S. domnul Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România, participă la prezentarea cărții domniei sale intitulată "Olya. Două ierni și o primăvară", volum apărut recent în limba română la Editura „Omonia”.
La invitaţia E.S. domnul Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România, participă la prezentarea cărții domniei sale intitulată "Olya. Două ierni și o primăvară", volum apărut recent în limba română la Editura „Omonia”.