Dragoș Gabriel Zisopol

Uniunea Elenă din România
Contactați-mă

Activitatea deputatului Uniunii Elene din România din anul 2018

Aprilie- iunie 2018

03 aprilie 2018 (Bucureşti) Inaugurează evenimentul cu titlul „Valul grecesc”, dedicat Zilei Naționale a Greciei. Evenimentul organizat de Uniunea Elenă din România şi Liga Navală Română a fost găzduit de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Cea de-a IV-a ediţie a evenimentului a debutat cu vernisajul expoziţiei de artă plastică „Valul grecesc” şi a continuat cu un program artistic oferit de ansamblul de dansuri greceşti „Asteria” al Uniunii Elene din România – Filiala Bucureşti şi de către doamna Silviana Hagicu. Expoziţia de artă plastică a fost deschisă în perioada 3-20 aprilie 2018.

04 aprilie 2018 (Bucureşti) În cadrul emisiunii „Convieţuiri”, transmisă în direct de postul naţional de televiziune TVR 1, prezintă proiectul „Future Folk”, acţiune iniţiată şi desfăşurată de Alumnus Club pentru UNESCO în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, TVR, Centrul de Tineret al Municipiului București, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Uniunea Elenă din România, Federația Asociațiilor și Cluburilor UNESCO din Europa și America de Nord, Uniunea Rușilor Lipoveni din România, Grupul Editorial Burda. Acţiunea are scopul de a promova şi revitaliza costumul tradiţional.

Mijloceşte întâlnirea domnului Konstantinos Paniopoulos, reprezentantul firmei Intrakat din Grecia cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.
În Palatul Parlamentului, la Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale, se întâlneşte cu domnul Valentin Popa, ministrul Educaţiei Naţionale şi doamna Maria Mihaela Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice.

12 aprilie 2018 (Prahova) Mijloceşte întâlnirea domnului Konstantinos Paniopoulos, reprezentantul firmei Intrakat din Grecia cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.

16 aprilie (Bucureşti) În Palatul Parlamentului, la Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale, se întâlneşte cu domnul Valentin Popa, ministrul Educaţiei Naţionale şi doamna Maria Mihaela Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice. S-au purtat discuţii referitoare la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale.

18 aprilie 2018 (Bucureşti) La invitaţia domului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României, participă la „Primul Summit parlamentar al Formatului Bucureşti (B9)” ce s-a desfăşurat în Palatul Parlamentului.

19 aprilie 2018 (Ploieşti) Participă la Concertul simfonic desfăşurat sub egida Uniunii Elene din România la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti. Dirijorul grec Panagiotis Diamantis, solista Ana Antonia Tudose şi orchestra simfonică a Filarmonicii ploieştene au încântat publicul spectator interpretând lucrări româneşti şi greceşti.

21 aprilie 2018 (Mănăstirea Secu) Organizează manifestările de la Mănăstirea Secu, din judeţul Neamţ, prilejuite de comemorarea eroilor căzuţi în anul 1821 în luptele de eliberare de sub dominaţia otomană. Evenimentul dedicat Zilei Naţionale a Greciei s-a bucurat de participarea membrilor Uniunii Elene din România din Iaşi, Piatra Neamţ, Roman, Oneşti, Bârlad, Târgovişte, Bucureşti şi Ploieşti. După intonarea imnurilor naţionale ale României şi Greciei, te-deum şi discuţii, s-au depus coroane de flori sub pancarta care ne aduce aminte de sacrificiul suprem al
eroilor de la 1821.

Participă la Concertul simfonic desfăşurat sub egida Uniunii Elene din România la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti.
Organizează manifestările de la Mănăstirea Secu, din judeţul Neamţ, prilejuite de comemorarea eroilor căzuţi în anul 1821 în luptele de eliberare de sub dominaţia otomană.

26 aprilie 2018 (Bucureşti) În calitate de gazdă, la sediul din Bucureşti al Uniunii Elene din România, coordonează lansarea volumului de versuri „Tablouri înrămate cu gândurile mele”, autor Eleni Louizou Simeonidou şi a volumului cu titlu „Războiul civil din Grecia (1946-1949) și emigranții politici greci în România (1948-1982)” al prof. Apostolos Patelakis.

27 aprilie 2018 (Ploieşti) Participă la ceremonia ocazionată de sărbătorirea „Zilei Veteranilor de război”. Cu acest prilej, depune o coroană de flori la monumentul Eroilor din Cimitirul Militar „Bolovani” din Ploieşti.

27-29 aprilie 2018 (Ploieşti) Împreună cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, organizează proiectul cu titlul „Valoarea tradiţiilor – Dialog intercultural”. Evenimentele s-au desfăşurat la Ploieşti Shopping City şi s-au bucurat de sprijinul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi al Teatrului „Toma Caragiu” din aceeaşi localitate. Comunitatea Elenă Prahova a fost reprezentată
de ansamblurile de dansuri greceşti „Hara” şi „Kymata”.

29 aprilie 2018 (Ploieşti) Organizează cea de-a IX-a ediţie a proiectului cu titlul „Ziua internaţională a dansului”. În cadrul manifestării desfăşurată la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti s-au prezentat dansuri tradiţionale româneşti, greceşti, evreieşti, spaniole, braziliene, armeneşti, bulgăreşti şi italiene.

03-06 mai 2018 (Salonic, Grecia) Organizează participarea Uniunii Elene din România la cea de-a 15-a ediție a Târgului Internaţional de Carte de la Salonic. În cadrul târgului, editura UER Press a prezentat un număr de 38 de titluri, cărţi în limba română sau în limba greacă.

Împreună cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, organizează proiectul cu titlul „Valoarea tradiţiilor – Dialog intercultural”. Evenimentele s-au desfăşurat la Ploieşti Shopping City şi s-au bucurat de sprijinul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi al Teatrului „Toma Caragiu” din aceeaşi localitate.
Alături de personalităţi de prestigiu ale vieţii culturale şi sociale româneşti, participă în cadrul Târgului de Carte de la Salonic la evenimentul lansării a patru volume apărute la editura Uniunii Elene din România, UER Press

05 mai 2018 (Salonic, Grecia) Alături de personalităţi de prestigiu ale vieţii culturale şi sociale româneşti, participă în cadrul Târgului de Carte de la Salonic la evenimentul lansării a patru volume apărute la editura Uniunii Elene din România, UER Press: „Studii Bizantine şi post bizantine”, ediţiile în limbile română şi greacă, coordonate de prof. univ. dr. Dragoş Gabriel Zisopol şi prof. univ. dr. Cosmin Dumitrescu, ediţia în limba greacă a „Olimpiadelor lui Zappa”, autor Horia Alexandrescu şi „Anabasis”, autor Cosmin Dumitrescu.

09 mai 2018 (Bucureşti) La invitaţia E.S. domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României participă la Recepţia oferită cu prilejul Zilei Europei, în Grădina Palatului Cotroceni.

09 mai 2018 (Bucureşti) La Palatul Parlamentului, organizează „Gala Extraordinară de Operă” dedicată Zilei Europei. Concertul susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti s-a bucurat de un real succes şi s-a încadrat în categoria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

17 mai 2018 (Ploieşti) Cu ocazia Zilei Eroilor şi a Înălţării Domnului, participă alături de domnul Athanasios Houpis, Secretar General al Primăriei Aspropyrgos, Grecia, la ceremoniile militare şi religioase care au avut loc la Monumentul Eroilor de la Cimitirul Militar Bolovani şi Monumentul Eroilor de la Catedrala Înălțarea Domnului din Ploiești.

18 mai 2018 (Ploieşti) În calitate de activ susţinător al consolidării relaţiilor româno-elene, participă la Forumul de Afaceri Româno – Elen organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Prahova cu prilejul vizitei la Ploieşti a unei delegaţii elene formate din reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai vieţii academice şi ai mediului de afaceri din oraşul Aspropyrgos (Grecia).

18 mai 2018 (Ploieşti) În onoarea oaspeţilor eleni din oraşul Aspropyrgos, Grecia, organizează alături de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti un Concert Extraordinar dedicat prieteniei Româno-Elene.

În Parlamentul României, primeşte vizita domnului Lefteris Kallinikidis, dirijorul Corului Tradițional „Mavrovatu” din Grecia.
Coordonează participarea de dansuri greceşti „Kymata” al Uniunii Elene din România – filiala Prahova la Zilele Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală, dedicate în acest an împlinirii a 82 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii.

19 mai 2018 (Bucureşti) Coordonează participarea de dansuri greceşti „Kymata” al Uniunii Elene din România – filiala Prahova la Zilele Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală, dedicate în acest an împlinirii a 82 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii.

24 mai 2018 (Bucureşti) La invitaţia E.S. domnul Felipe Guillermo Alvarez de Toledo şi a soţiei sale, doamna Alvarez de Toledo, participă la recepţia oferită cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Argentina.

29 mai 2018 (Bucureşti) Ca urmare a iniţiativei sale, proiectul de Lege privind instituirea Zilei Limbii Elene în data de 9 februarie a fost adoptat în unanimitate de Senat, urmând a fi trecut spre aprobare Parlamentului României.

01-03 iunie 2018 (Ploieşti) Organizează cea de-a X-a ediţie a proiectului „Dialog cu Timpul şi Lumea”, proiect iniţiat de Uniunea Elenă din România şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Prin tematica şi obiectivele sale, ediţia din acest an a Dialogului a răspuns chemării Guvernului României la campania M 2018 – Minorităţile naţionale – Centenar prin Diversitate şi dialog intercultural.

01 iunie 2018 (Ploieşti) Organizează în cadrul proiectul „Dialog cu timpul şi lumea” lansarea oficială a „Drumului Cantacuzinilor”, program inițiat de Societatea Cultural  Istorică „Mihai Viteazul”, Fundația „Constantin Stere” și Uniunea Elenă din România. La eveniment au participat E.S. domnul Vassilis Papadopoulos, Ambasadorul Republicii Elene în România, domnul acad. Bălăceanu Stolnici, descendent al familiei Cantacuzinilor, domnul deputat Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităților naționale din Parlamentul României, doamna Ludmila Sfârloagă, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, domnul Emil Drăgănescu, subprefectul județului Prahova, doamna Cristina Petre, inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, domnul
prof. Cosmin Dumitrescu, președintele Asociației Culturale Bizantine, domnul Andrei Țurcan, coinițiator al proiectului, conducerea Uniunii Elene din România. Partener media al evenimentului a fost postul naţional de televiziune, TVR 1.

La Palatul Parlamentului, în calitate de co-organizator, participă la evenimentul lansării proiectului „Future Folk”, o nouă acţiune dedicată Centenarului Marii Uniri, coinițiat de Uniunea Elenă din România.
Alături de oficialităţi ale Municipiului Ploieşti, participă la evenimentul lansării celui de-al patrulea volum al scrierilor lui Constantin Stere „Publicistica”, lucrare îngrijită de domnul dr. N. Durnea, cercetător la Academia Română.

20 iunie 2018 (Bucureşti) La Palatul Parlamentului, în calitate de co-organizator, participă la evenimentul lansării proiectului „Future Folk”, o nouă acţiune dedicată Centenarului Marii Uniri, coinițiat de Uniunea Elenă din România.

25 iunie 2018 (Ploieşti) Alături de oficialităţi ale Municipiului Ploieşti, participă la evenimentul lansării celui de-al patrulea volum al scrierilor lui Constantin Stere „Publicistica”, lucrare îngrijită de domnul dr. N. Durnea, cercetător la Academia Română.

27 iunie 2018 (Bucureşti) Proiectul de Lege privind instituirea Zilei Limbii Elene în data de 9 februarie este instituţionalizat, primind cu succes votul Parlamentului României.